HintaLainan kustannuksista ja hinnasta puhutaan silloin, kun kyseessä ovat luoton ohessa maksettavat korot, kulut ja muut mahdolliset maksut.

Kuluja voivat olla vaikkapa avaus- ja käsittelymaksut, muut maksut ovat luoton ehdoissa mainittuja ja eriteltyjä kuluja.

Mitä korot ovat ja miten ne määrittyvät?

Korko on perusta luotonantajan voittoon, ilman sitä luottojen tarjoaminen ei olisi liiketoimintaa. Se on siis korvaus, joka rahan laina-ajalta luotontarjoajalle maksetaan. Kokonaiskorko koostuu pohjana toimivasta viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista.

Viitekorko

Viitekorko on se korko, johon kyseinen luotto on sidottu. Korko sidotaan joko prime -korkoon joka on pankkikohtainen ja pankin säädeltävissä oleva viitekorko. Euribor on toinen vaihtoehto ja se on koko euroalueen yhteinen viitekorko, joka perustuu euroalueen pankkien noteerausten keskiarvoon.

Euribor ja prime voivat niin sanottuina lyhyinä viitekorkoina vaihdella ja se tarkistetaan luotonehdoissa sovituin aikavälein. Silloin kun luotolle on sovittu kiinteä korko, se ei muutu sopimuskaudella.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko on yleinen luottojen yhteydessä ilmenevä sana, se tulee ilmoittaa kaikissa luotoissa ja sen avulla luottojen hintaa voi kuluttajan näkökulmasta vertailla. Todellinen vuosikorko lasketaan luottokustannusten pohjalta ja siinä huomioidaan luoton lyhennykset ja niiden vaikutus koron määrään kokonaissummassa.

Lyhennystaulukko

Lyhennystaulukko on maksusuunnitelma, jonka luotonantaja on velvollinen tarjoamaan luotonsaajalle ilman erillistä maksua kerran vuodessa. Tästä taulukosta selviää eriteltynä maksettava kokonaissumma, varsinaisen luoton lyhennyksen määrä sekä korot ja kaikki muut kulut maksupäivineen.

Mitä mieltä artikkelista?

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä   (ei vielä ääniä)
Ladataan...

Keskustele, kommentoi tai kerro kokemuksia