TakaisinmaksuLainan takaisinmaksu voidaan suorittaa erilaisina erinä tai kertamaksuina.

Kertasuoritus tarkoittaa koko luoton takaisinmaksua yhdellä kertaa, se on melko yleinen esimerkiksi pikalainoissa eli vipeissä ja sopimuskohtaisesti myös luottokorttiluotoissa.

Mitä tarkoittaa tasaerälyhennys?

Pankkien kanssa voi yleensä neuvotella maksutavasta erilaisissa luotoissa, niin että lainanottajalla on mahdollisuus valita itselleen parhaiten sopiva maksutapa. Kiinteä tasaerälyhennys on helppo talouden suunnittelun kannalta, sama maksu joka kuukausi.

Mitä tarkoittaa annuiteetti?

Maksutapana voi olla myös annuiteetti eli saman summan suorittaminen esimerkiksi kuukausittain, jossa lyhennetään velkaa ja maksetaan korkoa ja muita kuluja aina saman verran. Korko on siis jaettu koko maksuajalle eikä sen määrä laske luoton vähentyessä. Laina-aika on vakio, mutta korkojen noustessa maksuerä kasvaa. Tasa-erissä laina-aika pitenee koron noustessa mutta kuukausierä pysyy aina samana.

Muuta sanastoa

Luottosopimus ja luottoehdot ovat siis se sopimus, joka luottoa sovittaessa tehdään sen tarjoajan ja ottajan välille. Siinä on kaikki oleellinen niin lainan määrästä, keskosta, kuluista ja osapuolten velvollisuuksista. Sopimus tulee aina säilyttää.

Ehtoja luottosopimuksessa ovat muun muassa luoton peruutusoikeus, ennenaikaisen takaisinmaksun ehdot, ilmoitusvelvollisuus maksuvaikeuksissa kuten vakavan sairastumisen sattuessa, luotonantaja esittää ehtoja, kuten oikeuden eräännyttää laina maksettavaksi kokonaisuudessaan ellei luotonottaja sitä kykene hoitamaan ja niin edelleen.

Mitä mieltä artikkelista?

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä   (ei vielä ääniä)
Ladataan...

Keskustele, kommentoi tai kerro kokemuksia